Nimien historiaa

Nimiin on vaikuttanut historian saatossa monet asiat, kuten eri uskonnot, ammatit, aikakausien suuret tapahtuma ja henkilöt jne. Kuitenkin kaikilla nimillä on aina ollut yksi tärkeä tehtävä: se tulisi olemaan osa hänen identiteettiä ja luo osan ihmisen yksilöllisyydestä.

900-1200-luku

Viralliset ristimänimet alkoivat ilmaantua Suomen alueelle 900-luvulla lähinnä Novgrodin Karjalan ja Kalanin seudulle, 1050-luvulle mennessä läntisessä suomessa ei ollut enää montaa ei-kristillistä etunimeä. Nimiä tuli usein kristilliseltä/ortodoksiselta kirkolta (esim. Pyhimyksien nimiä), luonnosta tai ammatteista.

1200-1800-luku

Kristilliset nimet olivat suuressa suosiossa 1500-luvulle asti niiden vaihtomahdollisuuksien ja kirkon painostuksen ansiosta, kuitenkin epävirallisesti käytettiin usein muinaissuomalaisia nimiä puhutellessa. Vieraskielinen hallinto ja kirkko ajoivat vanhat suomalaiset nimet melkein unhoon, mutta ne säilyivät paikan- ja sukuniminä Kalevalan ilmestymiseen saakka (1835) jolloin heräsi pyrkimys omaan kansalliseen väriin ja vanhoja nimiä ruvettiin ottamaan uudestaan käyttöön. 1800-luvun lopussa otettiin suomessa käyttöön nimikalentereita, joissa oli lähes kaikki käyttöön otetut nimet.
Suomessa on kuitenkin säilynyt useita Ruotsista tulleita nimiä etenkin sukunimissä tai suomennetussa muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti